Baravykai nepinga: jų kilogramas laiko 20-25 Lt kainą už kilogramą. Teko girdėti, kad Panevėžio turguje jie kainuoja net iki 30 Lt.
– Liepos mėnesį šiek tiek dygo voveraitės, bet trumpai. Labai trūko drėgmės. Ir štai prasidėjo antras grybų dygimas, ir tik baravykų. Kažkoks išprotėjimas dėl jų: lekia į miškus net tie, kurie gyvenime nėra grybavę. Gal tokį azartą lėmė užsitęsusi sausra? Matyt, lietuvio organizmas išsiilgo grybų? Pamenu, parsivežiau pirmą krepšį baravykų, apie 4 kg. Kaimynas pamatė – parduok! Sakau, 60 litų. Nusiderėjo iki 50 ir nupirko. Negalėjau atsitokėti – taip man atrodė brangiai pardaviau. O paskui žiūriu – 25 Lt už kilogramą! Ir perka, ir nesideri. Pamiršk posakį „Pigiau grybo“… Pabranginau ir aš savo derlių, – pasakojo Vanda, važiuojanti grybauti į Bugailiškio mišką.
Supirktuvės grybus superka ne taip ir brangiai: už baravykų 1 kg moka apie 12 Lt, voveraičių – 9-10, už raudonviršius ir lepšius – apie 4 Lt. Kiekvienam rūpi grybus parduoti brangiau, tačiau iš atokių vietovių į turgų nenulėksi – tenka parduoti supirktuvėms.
– Kainuoja ir mums nuvažiuot, parvažiuot. Mano kaimynė iš Kupiškio važiuoja į Anykščių rajono – Inkūnų, Lašinių – miškus. Jos du studentai vaikai sakė jau po 700 užsidirbo. Prigrybauja ir pagal susitarimą veža turtingiems žmonėms. Tik jau, neduok Dieve, šie randa kokį pakirmijusį: skambina, praneša, už tą reikia atvežti kitą… Ale vis tiek gerai, kai turi, kas iš karto nepigiai nuperka, – sakė Vanda.
Pašnekovė sakė per dieną prigrybaujanti apie 10 kg.
– Labai pavargstu, bet kai pačiai grybų valyti nereikia, anksti ryte vėl lekiu su krepšiais. Į „maximinius“ maišus grybų nerenkam. Sako, kad supirktuvėse net nepriima grybų, jei maišuose juos atneša. Kai gerai moka, tai ir pats stengies, – teigė pašnekovė.
Edvardo Jekeliūno nuotraukos