Anykštėnų kavinė, įsikūrusi Jono Biliūno gatvės 61-uoju numeriu pažymėtame pastate, pakeitė savininką: dabar ją įsigijo UAB „Vijoluka“. Bendrovės direktorė Violeta Kažukauskienė, daug metų dirbusi viešojo maitinimo srityje, šio darbo ėmėsi drąsiai ir labai energingai: nedaugelis žino, jog per kelias dienas buvo pakeisti kavinės baldai ir net virtuvės įranga. Tik darbuotojai liko tie patys: patyrę ir darbštūs.
– Kai kurie mane gąsdino, klausė: „Kur kiši galvą?“ O aš manau, jog beveik pačiame J.Biliūno gatvės gale, – puiki vieta kavinei. Čia visada mėgsta užsukti Kalitos kalno slidininkai. Šis sporto centras neužsidaro ir vasarą: veikia rogučių kalneliai. Gerai, kad atsidarė Menų inkubatorius. Jį, o ir šalia esantį Anykščių regioninio parko centrą lanko daugybė žmonių. Jiems patogu pas mus užsukti pavalgyti, išgerti puikios kavos, – pasakojo V.Kažukauskienė.
Ji labai tikisi, jog rajono valdžia imsis iniciatyvos šalia J.Biliūno gatvės padaryti siauruko geležinkelio stotelę: tai būtų labai naudinga net kelioms netoliese susispietusioms viešosioms įstaigoms. Kavinei irgi.
Koks naujųjų savininkų kavinės pavadinimas? Keturiais puodeliais įvertintai įstaigai reikia kažko ypatingo ir patrauklaus. Kokių tik nebuvo siūlymų! Pavadinimo galvosūkis dar išlieka…
Meniu jau siūlo firminius kavinės patiekalus – kavą „Vijoluka“ ir to paties pavadinimo kepsnį. Tačiau čia žadamas dėmesys ir lietuviškai virtuvei.
– Neseniai pas mus pietavo Lietuvos darbo biržos delegacija, lankiusi Anykščius. Daugelis norėjo cepelinų. Nusprendžiau: neatsisakysim šio nacionalinio patiekalo, virsim anykštėniškus, kupiškėniškus, žemaitiškus, dzūkiškus – visų regionų – cepelinus ir viliosim jais lankytojus, – sakė direktorė, tikrai nė kiek neišsigandusi klausimo „Kur kiši galvą?“
Nuo pirmų darbo dienų kavinė jau priima užsakymus: ruošia furšetus, banketus, vestuvių, jubiliejų ir krikštynų šventes, gedulingus pietus. Tai gali būti surengta ir užsakovo pasirinktoje vietoje. Maitinimo paslaugos teikiamos ir kaimo turizmo sodyboms: siūlomas jau paruoštas maistas; kavinės virėjai gali jį pagaminti ir užsakovo virtuvėje. Šventėms siūlomas meniu – įdarytos žuvys, viščiukai, krosnyje kepta mėsa, kavinės virėjų gaminti vyniotiniai, įvairiausios salotos, silkių užkandžiai… Kepsnius galima rinktis iš kavinės meniu – keptus krosnyje arba ant žarijų, – arba užsisakyti pagal savo receptą. Furšetams ruošiami sumuštinukai, užkandėlės, kepami pyragėliai, pyragai ir tortai…
Taip naujokas ateina į miesto, kuriame yra 7-8 kavinės, rinką. Pradžia niekada nebūna lengva, tačiau jau praėjusį šeštadienį anykštėnai mielai sutiko pietauti po skėčiais: kavinė buvo užsakyta pokyliui.
– Planuojame gyvos muzikos koncertus, gal net fotografijų parodas. Noriu kad mūsų kavinė taptų jauki inteligentiškų ir intelektualių žmonių susibūrimo vieta. Labai visus kviečiu apsilankyti mūsų kavinėje , – sakė V.Kažukauskienė.
Pastaruoju metu anykštėnus bene labiausiai ir džiugina verslo entuziazmas.
temainfo.lt inform.
Emilijos Briedytės nuotr.