Anykštėnai nesuklydo Kupiškyje įrengę sulčių spaudyklą

Sulčių spaudykla Aukštupėnuose

Nuo rugpjūčio 15 d. šalia Kupiškio, Aukštupėnų Dvaramiškio gatvės 4 numeriu pažymėtame pastate, kur tebekepami vafliai, o anksčiau kepdavo ir šakočius, įsikūrė naujų technologijų sulčių spaudykla. Tai anykštėno Justo Petraičio įmonė, tokią pat paslaugą teikianti Ažuožeriuose, netoli Anykščių.

Justas – žinomo anykštėno sodininko, UAB „Anykščių vaismedžiai“ vadovo Juozo Petraičio sūnus. Abiem aišku – per keletą metų klientai nusistovėjo ir labai pastebimai jų nebedaugės. Anykštėnai, rokiškėnai, kupiškėnai spausti sulčių ir uždaryti jų vakuuminiuose maišeliuose važiuodavo į Ažuoželių bendrovių „Anykščių vaismedžiai“ arba į šalia esančią „Ažuožerių sodai“ spaudyklas. Prieš kelerius metus kupiškėnai ėmė naudotis rokiškėnų, sulčių spaudėjų, paslaugomis. Kol Kupiškis pats tokios paslaugos neteikia, anykštėnai ir nusprendė užpildyti nišą.

– Šiemet – obuolių metai. Gausus derlius garantuoja ir klientų skaičių. Rugpjūčio pabaiga – dar ne sezonas, o jau supilstome po 800 pakuočių per dieną, – temainfo.lt sakė J. Petraitis.

Nuomotas patalpas suremontavę ir pritaikę jas sulčių spaudykla čia dirba keturi žmonės. Įrenginys, kainavęs apie 60 tūkst. eurų, automatizuotai nuplauna vaisius, susmulkina juos, išspaudžia sultis 80 proc. jų galimo kiekio, pasterizuoja iki 80 l. karščio ir išpilsto į trijų ir penkių litrų maišelius, patogius savo kraneliais.

– Dalis žmonių važiuos ten, kur buvo įpratę vežti spausti vaisių ar daržovių sultis. Teko girdėti sakant: „Nežinom, ar čia garantuotai iškaitins…“ Ką į tai atsakytumėt?

Justas Petraitis

– Naujų technologijų spaudimo įranga automatizuota. Rezervuaro vanduo kaitinamas iki reikiamos temperatūros. Pro rezervuarą praeina suktas stiklinis vamzdelis, kuriuo sultys ir patenka į išpilstymo aparatą. Procesas vyksta uždara sistema: neįmanoma patekti priemaišai. Vandenį kaitiname dyzeliniu kuru ir, jei atsitiktų taip, kad dėl kokios nors priežasties užstrigtų kuro padavimas ir vanduo rezervuare atvėstų, automatiškai užsidarytų vamzdelių vožtuvai, o sultys nebepatektų į maišelius. Pati technologija garantuoja kokybę, – sakė J. Petraitis.

Dėžę obuolių – apie 300 kg – įranga susmulkina per 11 min., toks kiekis į maišelius supilstomas per 15 min. Gamybinis įrangos pajėgumas – apie 1 100 l per valandą. Vakuume uždarytų 3 l sulčių pakelis kainuoja 1,80 Eur, 5 l – 2,30 Eur.

Anykštėnų sulčių spaudykla dirba nuo 8 iki 20 val. Sezonas žada tęstis iki pirmo sniego.

– Sodininkai ir iš po sniego iškapsto obuolių. Beje, gavusiųjų pirmos šalnos sultys pačios skaniausios, – teigė įmonės vadovas.

Jam pačiam skaniausios obuolių sultys, maišytos su aviečių ir apelsinų sultimis. Pastarųjų kiekis turėtų sudaryti po 5 proc. bendro kiekio.

 

Rita Briedienė

Emilijos Briedytės nuotraukos