Socialdemokratai: Opozicinių partijų „išpūstas“ rinkimų kampanijos burbulas bliūkšta

STT šiandien paskelbė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl galimai politikų daryto poveikio priimant Vyriausybės nutarimą Nr. 343 dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Nuo pat tyrimo pradžios Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Trečiokas nuosekliai tvirtino, kad Vyriausybės nutarimo projektas buvo rengtas, derintas ir priimtas skaidriai, o jo priėmimas neturėjo jokios įtakos teismo sprendimui dėl vadinamo „Vijūnėlės dvaro“ bylos.
Socialdemokratų vertinimu, kartu nebeliko pagrindo ir politinėms spekuliacijoms šia tema bei primygtinai siūlomam Vyriausybės atsistatydinimui dėl galimos korupcijos apraiškų.

„Opozicinių partijų rinkimų kampanijos burbulas subliuško,“ – taip šią situaciją komentuoja Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Pasak G.Kirkilo, vienas po kito rengiami išpuoliai prieš LSDP ir, visų pirmą, prieš aukščiausius reitingus tarp politikų turintį partijos pirmininką, Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių  – akivaizdi rinkimų kampanijos dalis. Tai rodo ir parinktas „skandalo“ atsiradimo laikas per Ministro Pirmininko atostogas, kai buvo viešinamos ikiteisminio tyrimo detalės, anonsuojami procesiniai veiksmai, kad jis bus apklausiamas kaip liudytojas, desperatiškas opozicinių partijų noras paskelbti Vyriausybę „korumpuota“ bei ją atstatydinti. Visa tai labai primena sovietiniais laikais rengtus „pučus“.

„Socialdemokratai ne pirmą kartą pasisako prieš tokias viešųjų ryšių technologijas. Jas šioje rinkimų kampanijoje galima vadinti „juodosiomis“, jos naudojamos ne pirmą kartą. Viešinamos tarnybų pažymos, ikiteisminių tyrimų detalės ir panašiai. Beje, dar nė vienas tyrimas šios Vyriausybės kadencijos metu nesibaigė realiais kaltinimais“, – sakė LSDP pirmininko pavaduotojas G.Kirkilas.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – seniausia (įkurta 1896 m. gegužės 1 d. Vilniuje) ir ilgiausią politinės veiklos tradiciją turinti partija Lietuvoje. Jos nariai svariai prisidėjo atkuriant Lietuvos valstybę, o socialdemokratų atkaklumas bei tikėjimas demokratinės Lietuvos valstybės vizija įrašytas 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės Akto eilutėse.  Dėl aktyvios politinės veiklos LSDP buvo draudžiama, o  jos nariai buvo persekiojami tiek autoritarinių, tiek ir totalitarinių režimų, tačiau  socialdemokratai aktyviai veikė tiek pogrindyje, tiek emigracijoje. 1989 m. atsikūrusi LSDP savo aktyvia veikla padėjo Lietuvai atgauti valstybingumą. LSDP nariai aktyviai dalyvavo rengiant ir priimant Kovo 11-osios dokumentus. 2001 m. sausį LDDP ir LSDP susivienijo į vieningą LSDP. Nuo 2001 iki 20015 m. LSDP formavo XII, XIII, XIV ir XVI  Lietuvos vyriausybes. Joms vadovaujant, Lietuva tapo NATO ir Europos Sąjungos narėmis. 
 

STT tyrimas atvers visuomenei akis?

Skambiomis antraštėmis ir aštriais kaltinimais Vyriausybei mirgėjo viešoji erdvė pastaruosius kelis mėnesius. Vyriausybėje priimtas nutarimas dėl kurorto zonų buvo siejamas su Vėjūnėlio dvaro istorija. Pamazgos piltos ne tik ant Aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, kurio ministerija rengė šį nutarimą, – šešėlį opozicija metė ir ant Ministro Pirmininko. Jam net teko atsakinėti į klausimus STT (o juk kai kurie kiti šalies aukšti pareigūnai daryti yra atsisakę). Galiausiai ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Taip baigėsi eilinė politinė kampanija prieš dabartinę Vyriausybę – muilo burbulas susprogo. Tik šįkart jis aptaškė tuos, kurie kūrė planą, kaip sukompromituoti Ministrą Pirmininką, kaip priversti atsistatydinti Vyriausybę ir sumažinti socialdemokratų reitingus bent metams, kol įvyks rinkimai.
Kurti įtampą, ją palaikyti, priversti visuomenę nepasitikėti sėkmingai dirbančia Vyriausybe; įklampinti Vyriausybės narius į korupcinių istorijų liūną, nelaukiant teisėsaugos tyrimų pabaigos, rėkti apie tai garsiai, neleidžiant apsiginti, ta tema kalbėti tol, kol žmonės patikės melu – tokiu būdu nušluojant socialdemokratus nuo rinkimų kovos arenos dar jiems neprasidėjus – toks buvo planas, itin reikalingas tiems, kurie net ir būdami opozicijoje nesugeba pasiekti visuomenės širdies – konservatoriams, liberalams.

Bet kokiai progai pasitaikius jie šią istoriją primins, o turėdami laiko – sukurs ir naują. Juk opozicijai belieka tik rėkauti, jei ji neturi konstruktyvių pasiūlymų, kaip spręsti svarbiausias šalies socialines problemas.

Apie moralę nėra ką kalbėti. Priešrinkiminėje kovoje nėra jokių taisyklių. Įleidai į areną dešimt tigrų ir palikai gladiatorių plikomis rankomis su jais dorotis. Per tą laiką stebi kovą ir dar pakurstai tigrus, mosuodamas žalia mėsa palei snukį.

Premjero olimpinė ramybė senka, bet jis nepasiduoda. Neleido Aplinkos ministrui atsistatydinti, kol ministro statusas buvo specialiojo liudytojo. O raginimų nuimti galvą buvo daug. Galvos reikalavo ir pati Prezidentė – imperatoriškąjį pasitenkinimą vadindama politine atsakomybe. Turbūt Vyriausybė ir visuomenės dalis, ją palaikiusi, mielai priimtų atsiprašymą.

Stipri premjero laikysena ir kantrybė šiandien davė vaisių – matome, kad garsusis tyrimas nutrauktas nesant nusikaltimo požymių – tai reiškia, jog Vyriausybė priėmė nutarimą dėl kurorto zonų, nepažeisdama įstatymų, nenusižengdama, bet atvirkščiai siekdama, kad greičiau pajudėtų visų kurortų seniai įstrigę klausimai.

Per visą šį laikotarpį juodi priešininkų darbeliai pakenkė Vyriausybei, juk toks ir buvo planas. Rezultatas: vienai dienai sumažėję socialdemokratų reitingai, bet kelioms savaitėms priverstinai atitrauktas dėmesys nuo svarbiausių visuomenės problemų, bet yra ir vienas pliusas – visuomenė dar kartą turėjo progą pamatyti, kaip vykdomas kažkieno sukurtas žlugdantis planas, kaip į planą įsitraukia vis daugiau žmonių, kaip tai veikia pačios visuomenės nuomonę. Nesinori pripažinti, kad esi mažas sraigtelis – kažkieno rankos pasukamas į tą pusę, į kurią tas kažkas užsigeidė? Ar patikėjai, kad dėl kažkokio Vėjūnėlio dvaro statybų Vyriausybė rizikuos savo garbe, savo įvaizdžiu, savo ministrų galvomis ir priims nutarimą, pažeisdama įstatymus? Jei taip, tai esi būtent tas, į kurį taikytas šis moralės normas paminantis planas.

Premjeras A.Butkevičius: „Nors viešojoje erdvėje ir man, ir Aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui teko išklausyti daugybę karčių žodžių, daugybę melo, o visuomenė stebėjo, kaip buvo pučiamas muilo burbulas šioje istorijoje, džiaugiuosi, kad tyrimas buvo atliekamas. Ši Vyriausybė yra atsakinga ir nepateisina jokių korupcinių apraiškų, jei jos yra. Tyrimo nutraukimas įrodo, kad Vyriausybės nariai buvo kaltinami be pagrindo, nors Vyriausybei priešiškos politinės jėgos tuo metu krovėsi politinius dividendus. Gaila ir visuomenės, kuriai labai negražiais metodais buvo muilinamos akys visos šios istorijos eigoje.“

Belieka pasidžiaugti, kad tyrimas buvo atliekamas, tik jis, labai tikiuosi, atvers akis ir patiems didžiausiems skeptikams.

 

Auksė Kontrimienė

LSDP pirmininko pavaduotoja, Ministro Pirmininko patarėja