Prezidento B.M.Komorovskio Rokiškio rajono vadovai pasienyje nepasitiko

Kaip ir buvo planuota, spalio 13 d. į Rokiškį atvyko kadenciją baigęs Lenkijos Respublikos Prezidentas Bronislavas Marija Komorovskis; 15 val. Rokiškio krašto muziejaus salėje jam buvo teikiamos Rokiškio krašto garbės piliečio regalijos. Tokį sprendimą rugsėjo 25-osios posėdyje priėmė Rokiškio rajono taryba LR Užsienio reikalų ministerijos siūlymu.

Jau prieš 12 val. į Anykščių ir Rokiškio rajonų pasienį laukti garbingo svečio ir jį lydinčių Lietuvos ir Lenkijos ambasadorių, mūsų šalies užsienio reikalų ministro atvyko Kamajų seniūnijos seniūnė Laimutė Vilimavičienė, Rokiškio rajono policijos komisariato pareigūnų – Algirdo Berniūno ir Andriaus Skrandausko – ekipažas. Šiek tiek vėliau atvažiavo Rokiškio rajono vicemeras Egidijus Vilimas, Savivaldybės administracijos Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis vedėjas Petras Blaževičius, o netrukus – vertėjas Dalius Mikelionis ir Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio  protokolo departamento patarėja, koordinavusi aukštų asmenų priėmimo eigą ir tvarką.

Svečiai nevėlavo. Prieš pat 13 val. buvo pranešta, jog iki susitikimo vietos liko 15 km. Per tą laiką paskambino Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis ir pasiūlė Lenkijos Respublikos Prezidentą B.M.Komorovskį vežti tiesiai į Savivaldybės aikštę, prie pat paradinių durų. Tam paprieštaravo pareigūnas A.Berniūnas.

– Net ir Prezidento šaligatviais mes nelydėsime. Jo ir jį lydinčių asmenų automobiliams yra paruošta vieta prie Lietuvos pašto. Ten laukia žmonės, – E.Vilimui pasakė pareigūnas.

– Jūs atsisakote lydėti Prezidentą? – paklausė departamento patarėja.

– Neatsisakome. Lydėsime, bet ne „bardiūrais“. Mes tam nepasirengę, – sakė policininkas.

P.Blaževičius skambino merui ir aiškino, jog su tokiu siūlymu sutikti negalima; tvarka yra kitokia.

Skubomis aptarta ir žmogiška situacija – atvykus į Savivaldybę svečiams būtina pasiūlyti tualetą. Vicemeras skaičiavo: Savivaldybės visuose aukštuose yra tualetai; antrame aukšte – moterų, trečiame – vyrų ir t.t. Rokiškio rajono mero kabinetas yra trečiame aukšte.

– Mes jau esame gavę pastabą, kad kiekviename aukšte turi būti ir vyrų, ir moterų tualetai, – sakė vicemeras.

Etiketo žinovė vicemerui patarė atvykus į Savivaldybę grįžti į darbo kabinetą: tokiais atvejais, kai meras susitinka su svečiais, kažkas turi dirbti.

– Man jau ir atsibodo tie susitikimai, – sakė vicemeras E.Vilimas.

Paaiškėjo, kad pagal protokolą meras svečių turi laukti savo darbo kabinete, jam tai buvo pasakyta, todėl jis ir nevažiavo į rajono pasienį.

O svečiai nepasirodė. Visiems laukiantiesiems labai netikėtai paaiškėjo, kad Prezidentas B.M.Komirovsokis keliauja per Panevėžį ir į Rokiškį suko nuo Panevėžio-Kupiškio-Rokiškio žiedinės sankryžos per Panemunėlį.

– Dabar tai jau lekiam, – tarstelėjo protokolo žmogus.

Neoficialiais duomenimis, lėkta apie 170 km per valandą greičiu ir  įjungtais švyturėliais.

Nepasitikti ir nepalydėti svečiai dar paklaidžiojo Rokiškyje, garsėjančiame vienpusio eismo judėjimu. Meras A.Vagonis svečius pasitiko be vertėjo.

Rita Briedienė

temainfo.lt archyvo asociatyvi nuotr.