Gyventojų siūlymai – Kupiškio aikštės projektuotojams

Rugsėjo 5 d.„ ŠamanoMenųCentras” kupiškėnus pakvietė į diskusiją „Kokią Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštę norėtum matyti?”

Tarp susirinkusiųjų užvirė diskusija, tad mums beliko sudaryti siūlymų sąrašą:

1. Aikštę pritaikyti įvairiems poreikiams. Ją galima padalinti į sekcijas: prekybos erdvę, vaikų kampelį, pramogų skverą, vietą renginiams ir pan. Sekcijas galėtų skirti plytelių dizainas, atraminių sienelių išdėstymas. Tai suteiktų įvairovės, bet ir suteiktų erdvei konkrečią paskirtį.

2. Vengti tiesių linijų ir kampų! Dangą ir atraminių sienučių dizainą projektuoti taip, kad aikštė įgautų apvalias formas. Žaliosios zonos bei apšvietimas taip pat galėtų tarnauti kuriant apvalumo įspūdį. Kuriant suoliukų, prekyvietės, fontano ir kitų elementų dizainą irgi vengti aštrių kampų.

3. Išnaudoti medžius ir žaliąsias erdves. Suoliukai ar kitas viešojo naudojimo inventorius galėtų atsirasti ne tik ant grindinio, bet ir ant žolės po medžiais. Išnaudojant šešėlį sukurti aikštės teikiamus privalumus: galimybę atsisėsti ant žolės, pasitiesti pledą.

4. Turi atsirasti kampelis vaikams, žaidimų aikštelė mažiesiems.

5. Keletas aikštės elementų galėtų būti pritaikyti „skeiteriams“. Pavyzdžiui, „ledge“ bortelis, piramidė, „Spine“ rampa.

6. Nepamiršti atlošų! Skirtingose aikštės erdvėse galėtų stovėti skirtingo pobūdžio suoliukai: nuo didelių suolų su atlošais patogiai atsisėsti iki mažų suoliukų jauniesiems aikštės lankytojams. Kai kuriose vietose suoliukai galėtų išsidėstyti puslankiu ar netgi ratu, taip sukurdami erdves susiburti didesnėms kompanijoms.

7. Stalai aikštėje galėtų atsirasti ne tik švenčių metu, bet ten būti nuolat. Tai kurtų miesto piknikų, stalo žaidimų tradiciją, čia būtų patogu paskaityti laikraštį, knygą. Stalai gali turėti funkcijas: nubraižytas šachmatų lentas, kažkur kampe gali atsirasti teniso stalas ir pan.

8. Erdvė po stogu. Kampelis pasislėpti nuo lietaus, sniego ir pūgos.

9. Erdvė diskusijoms. Didelis skaičius suoliukų šalia vienas kito, o jų priekyje tribūna, stalas daiktam sudėti galėtų sukurti vietą pasisėdėjimams ir diskusijoms, tokioms, kokią rugsėjo 5 d. surengė „ ŠamanoMenųCentras”.

10. Fontanas gali būti interaktyvus; jį suprojektuoti taip, kad jo teritorijoje būtų galima saugiai lakstyti vaikams ir paaugliams, sušlapti ir pasišlakstyti vandeniu.

11. Aikštę ne tik pritaikyti prekybai, bet sukurti ir strategiją, kaip pritraukti prekeivius. Čia nuolat organizuoti blusų turgų. Žmones, prekiaujančius prie parduotuvių, mašinų aikštelėse, rajonų kiemuose, skatinti šiuo verslu užsiimti aikštėje. Organizuoti akcijas, skatinančias gamybos produktų realizaciją miesto centre.

12. Pastatyti dviračių saugojimo įrenginius!

13. Kupiškio viešoji biblioteka galėtų siūlyti paslaugas aikštėje. Pavyzdžiui, – stalo žaidimų, antklodėlių atsisėsti ar apsigaubti, sėdmaišių, kurių, pasirašius skaitytojo kortelėje, būtų galima nusinešti į aikštę. Čia galėtų vykti lėlių spektakliukai.

14. Organizuoti parodas po atviru dangumi. Galėtų atsirasti permatomos plytelės-stiklinės plokštės, po kuriomis būtų sudėti eksponatai. Jie spalvotai šviestų ir naktį, sukurtų keistą švytėjimą iš apačios. Būtų tobula, jei ekspoziciją po stiklu, esant reikalui, būtų galima keisti.

15. Turi atsirasti kuo daugiau nuorodų, vedančių į svarbias aikštės vietas bei Kupiškio lankomus objektus. Taip pat stendai, informuojantys apie šį miestą, jo privalumus, teikiamas galimybes ar tiesiog su pasakomis ir legendomis apie apylinkes.

16. Aikštės elementai (suoliukai, stalai, plytelės, borteliai) galėtų būti papuošti tradicinių Kupiškio ornamentų raižiniais ar miesto simboliais. Bendras aikštės vaizdas galėtų turėti senovinį, baltišką prieskonį.

Šį sąrašą dar galima plėsti. Rašykite komentarus. Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriui pastabas ir pasiūlymus galima teikti iki 2015 rugsėjo 15 d.
 

Paulius Briedis
Autoriaus nuotrauka