Kupiškio jaunimo centro svetainės ir stichijos.lt domenai – panevėžiečių rankose

Prarado domeną

Prieš tvirtinant Kupiškio jaunimo centro (KJC) ataskaitą rajono Tarybos narys Modestas Puišė pasitikslino:

– Jei neklystu, jūsų svetainė neveikia jau pusė metų. Kada ji veiks?

Pasak KJC direktorės Editos Vaitiekūnienės, situaciją baigiama išspręsti. Jos teigimu, KJC nežinant, Centro svetainės unikalus internetinis adresas – domenas – buvo parduotas  vienai Lietuvos įmonei.

– Aš irgi nustebęs. Reikėjo mus informuoti, – sakė Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas.


Negalėtų egzistuoti

Šiandien nebenorima prisiminti, kas sukūrė KJC domeno pavadinimą kupjc.lt ir kas kaltas dėl to, kad šis domenas atiteko Všį „Jūsų Panevėžys”. Aišku viena: domenus registruojančiai įmonei nebuvo sumokėtas metinis – apie 10 Eur – mokestis už domeno išlaikymą, ir unikalų KJC svetainės adresą įsigijo minėta panevėžiečių įmonė. Praradus adresą, prarandi ir sukurto produkto nuosavybę.

– Kupiškio jaunimo centras neturi IT specialisto. Svetainę tvarkydavo darbuotojai. Ne paslaptis, kad tie darbuotojai irgi gana dažnai keisdavosi – nėra motyvuojantis atlyginimas, kad jauni žmonės norėtų iki vakaro dirbti su jaunimu, – rajono Tarybos nariams sakė KJC direktorė E. Vaitiekūnienė.


Domenų medžioklė

Kaip teigia jusu-domenas.lt, pasaulyje domenų medžioklė yra labai populiari. Dažnai tuo užsiima asmenys, siekiantys komercinių tikslų, tai yra praturtėti iš domenų perpardavimų. Všį „Jūsų Panevėžys” direktorius Erikas Petkevičius irgi pripažino, kad tai yra verslas: šiuo metu įmonė turi apie 30 lietuviškų domenų.

– Domenas kupjc.lt buvo karantininėje būsenoje – kai niekas jo nėra įsigijęs. Karantininė būsena – kelios dienos, o kai esi užsiregistravęs domreg.lt, matai, kurie domenai yra karantininėje būsenoje, – temainfo.lt sakė E. Petkevičius.

Per karantininį laikotarpį nesumokėjus už domeną, jis tampa laisvu – jį gali nusipirkti bet kas ir, žinoma, – su visu lankytojų srautu.


Kol kas niekas nesikreipė

Savo domeną galima atpirkti.

Kaip prieš keletą dienų temainfo.lt sakė E. Petkevičius, dėl adreso kupjc.lt niekas nesikreipė.

– Šiuo atveju aš visai esu geranoriškas. Mes palaikom jaunimą. Man jokių problemų – paimt ir padovanot. Bet tegu kreipiasi kažkas, – sakė jis.



Ir stichijos.lt – ne kupiškėnų

VšĮ „Jūsų Panevėžys” registravo domeną stichijos.lt.

– Superinis festivalis. Ir nesugebėt nusipirkt domeno už 10 eurų per metus? Paėmėm ir nusipirkom. Kai kuri savo įmonę, yra pagrindinės taisyklės, ką turi padaryti: registruoti vardą, registruoti logotipą ir susikurti domeną. „Stichijos“ neturi net registravusios vardo, – sakė E. Petkevičius.

VšĮ „Jūsų Panevėžys” turi įsigijęs du kupiškėnų domenus. Paklaustas, ar turi anykštėnų ir rokiškėnų domenų, E. Petkevičius sakė:

– Turim ir anuos kraštuos.


Rita Briedienė