Antanas Vagonis: renovaciją stabdo pavydas

Apie tai, kad sausio 27 d. Aplinkos ministerijoje vyko metinis šalies savivaldybių merų susitikimas daugiabučių renovacijai Lietuvoje aptarti, praneša ir Rokiškio rajono savivaldybė.

„Šiandien Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis lankosi Aplinkos ministerijoje. Susitikimo su savivaldybių merais metu numatoma aptarti daugiabučių namų atnaujinimo ir viešųjų pastatų energetinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo, kvartalų energetinio efektyvumo didinimo klausimus. Tai pat bus pristatyti renovavimo darbų rezultatai per 2015 m., pristatytos 2016 m. perspektyvos”, – pranešama (kalba netaisyta) Rokiškio rajono savivaldybės facebooke.

Aplinkos ministerijos komunikacijų skyrius apie tai praneša aiškiau. Pranešime teigiama: „Kaip šalyje sekėsi įgyvendinti Daugiabučių namų atnaujinimo programą 2013-2015 m., kokių pasiekta rezultatų, apžvelgė daugiabučių renovaciją kuruojanti viceministrė Daiva Matonienė. Beveik 80 proc. šiuo metu įgyvendinamų projektų vyksta pagal 2013 m. pradėtą naująjį renovacijos modelį. Ir tai rodo, pasak viceministrės, didelį savivaldybių vadovų indėlį. Pagal renovuotų daugiabučių skaičių šalyje šiuo metu pirmauja Ignalinos r. savivaldybė (62 namai), antroji – Druskininkų savivaldybė (41), trečioji – Kauno m. savivaldybė (37).”

Kaip pažymėjo D.Matonienė, skeptikų pamėgtą frazę „renovacija stringa“ ant menčių paguldo statistika: 2015 m. šalyje renovuoti 574 daugiabučiai, o šiemet laukia dar didesnės užduotys – numatoma atnaujinti 800 daugiabučių. Tačiau, viceministrės žodžiais, siekti kuo didesnio atnaujintų namų skaičiaus nėra pagrindinis tikslas. Ne mažiau svarbi ir renovacijos darbų kokybė. Todėl jai skiriama itin daug dėmesio.

Buvo kalbama apie daugiabučių atnaujinimo kokybės kontrolę ir jos rezultatus, kliūtis, trukdančias laiku atlikti statybos užbaigimo procedūras ir būdus išvengti klaidų; apie daugiabučių renovacijai aktualiais naujus teisės aktus ir teisės aktų pakeitimus; apie energinio efektyvumo didinimo projektų ir programų įgyvendinimą.

Nė žodžiu neužsimenama apie kvartalų energetinį efektyvumą.

Savivaldybėms nuolat kyla įvairiausių su daugiabučių renovacijos problemomis susijusių klausimų. Per susitikimą Aplinkos ministerijoje savivaldybių vadovai galėjo juos tiesiogiai užduoti Aplinkos ministerijos vadovams ir specialistams.

,,Gėda prieš Ignaliną, Birštoną, Biržus, Anykščius ir kitus rajonus. Lyg ir ta pati šalis, tos pačios galimybės, panašios ir oro sąlygos, politinė situacija. Kodėl Rokiškyje stabdoma renovacija? Pirmiausia, Rokiškyje ir Pasvalyje buvo renovuojami namai labai geromis sąlygomis, t. y. gyventojams reikėjo prisidėti labai mažai. Stabdo paprasčiausias pavydas – kodėl kaimynas renovavo pigiau? Antra, aktyvi skeptikų ir kenkėjų veikla. Ir trečia, nepasitikėjimas statybinėmis organizacijomis ir statybos kokybės priežiūros institucijomis.
Ką daryti? Reikėtų dar kartą apmąstyti situaciją dėl renovacijos ir priimti atsakingą sprendimą. Antra, organizuoti statybos inspekcijos susitikimą su gyventojais. Šiandien turime galimybę padėti gyventojams, ryt tokios galimybės galime nebeturėti.
Ir dar: Anykščiai atliko šilumos taupymo analizę. Renovuoti namai sunaudojo nuo 50 proc. iki 80 proc. mažiau šilumos. 9 proc. šilumos butai praranda per stogą, 18 proc. – per langus,
50 proc. – per sienas, 23 proc. – per ventiliaciją“, – toks rajono vadovo komentaras (kalba netaisyta) skelbiamas visuomenei.

Iš pateikto teksto neaišku, ar meras šį galvosūkį uždavė Aplinkos ministerijos vadovams ir specialistams, ar jo komentaras tebuvo skirtas mums, rokiškėnams. Perskaičius net kilo įtarimas, ar tai iš tiesų A.Vagonio komentaras. Kuris meras visuomenei teiktų ne savo, o kito rajono šilumos taupymo analizę?

Į žurnalistės Dalios Zibolienės viešai pateiktą klausimą, kodėl skeptikai nebuvo pakviesti vykti kartu į ministeriją, A.Vagonis atsako:

– Dalyte, Tu ne skeptikas. Tu aktyvus renovacijos „sirgalius”. Kodėl nepakvietė? Nežinau? Gal dar pakvies?

Ir jau tikrai nebesuprasi, kas kam ko Rokiškyje pavydi… Aišku viena: A.Vagonį dar reiks rinkti antrai kadencijai, kol jis suvoks, kas lemia kitų rajonų renovacijos sėkmę.

Regionų socialinio ir ekonominio išsivystymo skirtumų mažinimo programa rokiškėnams buvo taikoma 2008-2010 bei 2011-2013 metais. Probleminiams rajonams skirtomis nekonkurencinėmis lėšomis Rokiškis renovavo tik 12 namų. Darbai vyko vangiai, šių daugiabučių renovacija visiškai baigta tik prieš keletą mėnesių. Žmonėms buvo pridaryta visokių nepatogumų, renovacijos eiga apsipynė vertinimais, paskalomis – visa tai tapo nebepatrauklu.

2014-ųjų renovacijos etape atnaujinta po tris Obelių ir Juodupės namus.

– Nežinau, kelintoje vietoje esame pagal renovuotų daugiabučių skaičių. Kažkur gale… – temainfo.lt sakė UAB „Rokiškio butų ūkis” direktorius Vladas Janulis.

 

Dijana Mileškienė

Rokiškio rajono savivaldybės nuotrauka