Kiaulių maras nesitraukia

Kaip šiandien, gruodžio 17 d., informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT),  Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute afrikinio kiaulių maro diagnozė (AKM) nustatyta dar trims nugaišusiems šernams. Lietuvoje patvirtinti jau 39 AKM židiniai laukinėje faunoje.

Naujausi ligos židiniai patvirtinti Ignalinos rajono Rimšės seniūnijos ir Rokiškio rajono Obelių seniūnijos miškų masyvuose, juose suradus ir ištyrus 3 nugaišusių šernų mėginius.

Atsižvelgus į tai, kad abi šios seniūnijos jau yra AKM užkrėstoje teritorijoje, papildomos ribojimo zonos ar stebėsenos priemonės aplinkinėje teritorijoje nebus nustatomos.

„Gyventojai, ypač medžiotojai, raginami būti atidūs ir laikytis biologinės saugos reikalavimų. Radus nugaišusį laukinį gyvūną, nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ar privačiam veterinarijos gydytojui. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų“ – perspėja VMVT.

 

Parengė Julius Jalma