Baltijos kelio sąšaukoje – drauge su bendruomenėmis

 Rugpjūčio 23-ąją Lietuva, Latvija ir Estija minėjo 25-ąsias Baltijos kelio metines – dieną, kurią 2 milijonų žmonių gyvoji grandinė pasmerkė 1939 m. Molotovo-Ribentropo paktą ir pademonstravo ryžtą siekti laisvės. Šiai datai atminti šalyje vyko nemažai renginių. Vienas jų – Baltijos kelio sąšauka nuo Vilniaus Katedros aikštės iki Saločių (Lietuvos ir Latvijos pasienio). Čia atidengtas Baltijos kelio 25-mečio paminklas.

Renginyje aktyviai dalyvavo ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato, apskrities rajonų policijos komisariatų pareigūnai ir policijos bendruomenių nariai.

2_baltijos_kelio_minejima_rokiskio_policija

Rugpjūčio 20 d. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Panevėžio aps. VPK), to paties komisariato Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariatų 57 pareigūnai „Baltijos kelio 25-metį“ minėjo kartu su Lietuvos, Latvijos, Estijos dviračių sporto federacijomis tarptautinėse dviračių lenktynėse „Baltic Chain Tuor“. Panevėžio apskrities policijos bendruomenė rašė linkėjimus Lietuvos kartoms. Rugpjūčio 22-ąją jie perduoti Panevėžio miesto savivaldybei ir kartu su miestiečių linkėjimais rugpjūčio 23 d. papildė Baltijos kelio knygą.

Rugpjūčio 23 dieną po 16 val. autostrados 114,9 kilometre, prie atstatyto paminklo, Baltijos kelio karavaną kartu su Rokiškio rajono bendruomene pasitiko Rokiškio, 117,9 kilometre – Kupiškio rajonų policijos pareigūnai. Gausus Panevėžio apskrities vyriausiojo ir Panevėžio miesto policijos komisariatų pareigūnų ir policijos bendruomenės narių būrys 15.30 val. susirinko prie
J.Miltinio dramos teatro Panevėžyje. Kartu su miesto bendruomene, laukdami delegacijos iš Vilniaus, pareigūnai giedojo himną, klausėsi inžinieriaus-projektuotojo Sauliaus Stulpino pagaminto kariliono muzikos, kurią Baltijos kelio 25-mečiui sukūrė muzikologas, enciklopedininkas Arvydas Karaška. Kartu su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir panevėžiečiais šokta ir dainuota. Panevėžio rajono policijos komisariato pareigūnai 17 val. Baltijos kelio sąšaukoje buvo su Panevėžio rajono bendruomene Piniavoje ir Šilų kaime, Pasvalio rajono policijos pareigūnai – su rajono bendruomene Baltijos kelio kryžių slėnyje, Biržų rajono – su biržiečiais 62,97 kilometre nuo Panevėžio Rygos link.

3_baltijos_kelio_minejima_rokiskio_policija

Baltijos kelio 25-metis primena vienybę. Akcijos organizatoriai teigia, kad žmonių entuziazmas buvo begalinis, nes Baltijos kelias – simbolis. Tai atminimas, iš kurio galima mokytis, jeigu to prireikėtų.

Baltijos kelio sąšaukoje dalyvavę Panevėžio apskrities policijos bendruomenės nariai tikrai iš naujo pažadino savo vienybės ir bendrumo jausmus.

Primename, kad Baltijos kelią 1989-aisiais organizavo Lietuvos persitvarkymo sąjūdis, Estijos ir Latvijos liaudies frontai. Jis yra įtrauktas į Gineso pasaulio rekordų knygą kaip ilgiausia žmonių grandinė (atstumas nuo Vilniaus iki Talino yra apie 600 km). Kelias ėjo ruožu Vilnius–Ukmergė–Panevėžys–Pasvalys–Bauskė–Ryga-Cėsys-Valmiera-Rūjiena-Viljandis-Tiūris-Rapla-Talinas.
Panašios akcijos buvo rengiamos dar kelerius metus, pavyzdžiui, 1991 m. Liepsnojančiame Baltijos kelyje buvo deginami laužai.

2009 m. UNESCO Baltijos kelią įtraukė į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

 

Regina Bučinskienė
Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė